Next stOry pasal coklat...
Kelebihan COklat
Apa Itu COklat.?
COklat adalah sejenis makanan yang berasal daripada buah kOkO yang telah dijalankan prOses pengeringan. PrOses pengeringan ini adalah bagi menghasilkan serbuk koko seterusbya bOleh menghasilkan coklat. COklat mengandungi tidak kurang daripada 5% lemak sayuran. Manakala, cOklat yang digunakan sebagai salutan untuk membuat biskut, kOnfeksyeneri atau produk coklat yang lain hendaklah mengandungi tidak kurang daripada 12% likur kOkO.
Kandungan COklat
COklat sebagai makanan berkhasiat :
COklat adalah prOduk kOkO yang mempunyai khasiat sebenar dan kandungan nutrien dalam cOklat merupakan makanan yang seimbang.
Kandungan | Coklat kosong | Coklat susu |
Tenaga | 511 kcal | 514 kcal |
Lemak | 32.3 g | 29.0 g |
Protein | 4.1 g | 8.1 g |
Karbohidrat | 51.9 g | 56.1 g |
Zat Besi | 2.3 mg | 0.8 mg |
Kalsium | 29.0 mg | 233.0 mg |
Tiamin | 0.04 mg | 0.09 mg |
Riboflavin | 0.02 mg | 0.3 mg |
Niasin | 0.4 mg | 0.4 mg |
Vitamin A | 22.0 mg | 84.0 |
Kelebihan COklat
Coklat merupakan makanan, minuman dan snek yang pOpular di kalangan kanak - kanak dan Orang dewasa. Walau bagaimanapun, coklat dianggap sebagai makanan junk dan tidak berkalOri, enak tetapi tidak berkhasiat. Tetapi pada hakikatnya adalah sebaliknya. COklat adalah makanan yang penuh khasiat dan berupaya menyumbang kepada keperluan pemakanan secara positif. Sebagai cOntOh, kandungan zat di dalam cOklat susu berbanding coklat putih.
Antara kelebihan
Bagi sesetengah individu cOklat memberikan ketenangan dan menggembirakan kita, ia harus diambil secara sederhana.
Antara kelebiham cOklat yang dikenalpasti :
A) Membantu meningkatkan memOri dan hafalan
B) Membantu menguatkan hafalan
C) Membantu menajamkan mata dan minda
D) Membantu memulihkan keletihan saraf
E) Membanti menguatkan daya ingatan
F) Mengurangkan risikO penyakit kardoivaskular
G) Mengurangkan risiko atherosclerosis serta mengurangkan kematian akibat penyakit kOrOnari jantung
H) Meningkatkan kebOlehan mengatasi tekanan
I ) Melambatkan prOses penuaan.
No comments:
Post a Comment